Merhabalar, sizlere yakın zamanda ailemle çıktığım İspanya tatilinden bahsedeyim istedim. Öncelikle İspanya’yı ve şehirlerdeki gezilecek yerleri farklı bir yazıda uzun uzun anlatacağım, onun sözünü veriyorum şimdiden. Bu yazıdaki amacımsa tur şirketlerine paralar bayılmadan, birazcık araştırma ve biraz da yabancı dille aileyle çok daha özgür bir tatil nasıl yapılır onu anlatmak.
Ben daha önce ailemle iki kez tura katıldım. Biri Orta Avrupa biri de Balkanlar. O yüzden hem turları hem de bireysel gezmenin tatlılığını bilen biri olarak güzel bir karşılaştırma yapacağımı düşünüyorum.
**Uçak Biletlerini Alma**
Gelelim hazırlık bölümüne. Belki inanmayacaksınız ama uçak bileti işini aşırı ucuza kapadım 😀 Pegasus 2016 yazının sonuna doğru 25 Mart 2017’ye kadar olan tarihleri kapsayan bir kampanya yaptı. Biz de tatilimizi ona göre şekillendirerek Trabzon-İstanbul-Barselona gidiş dönüş biletlerini kişi başı 300 tlye aldık. Evet yanlış duymadınız. O kadar ucuzdu ki muhtemelen ben bunu 100 kişiye söylemişimdir 😀
Daha sonra sıra geldi şehirleri belirlemeye. Bi kere Granada kesin olacaktı, çünkü orada yaşıyorum 🙂 Barselona’yı görmeden olmaz dedik zaten. Üstüne de İspanya’nın belki de en güzel görünümlü ve mütevazi şehri Sevilla’yı ekledik. Yol üstünde de Cordoba’ya uğradık mı oldu bu iş dedik ve başladık en ucuz yolu araştırmaya.
Ucuzluk denince akla gelen Ryanair, kişi başı 20 euro gibi bir fiyatla Barselona’dan Sevilla’ya götürdü bizi. Tabi ki onu da en az 3 ay öncesinden almıştık. İlkbahar ve yaz aylarında İspanya çok rağbet gören bi ülke olduğu için bu tür ucuz biletler hızlı tükeniyor. Aman dikkat!
**Ucuzluk mu rahatlık mı?**
Şimdi bi noktada sizi uyarmalıyım. En ucuz yazdım ya hani, hah işte bu düşünce tarzı bazen tehlikeli olabiliyor. Her zaman ucuzluk ve kalite arasında bir denge kurmaya çalışın. Kaliteden kastım seçtiğiniz şeyin sizi aşırı yormaması ve gezideki modunuzu düşürmemesi. Örneğin biz Barselona’dan Sevilla’ya 21.30’da uçtuk ve Sevilla’ya vardığımızda herkes yorgunluktan ölüyordu. Kiraladığımız eve varmamız 1’i buldu. Özellikle aile ile seyahatte arkadaşlarınızla interraile çıkmış gibi davranmamalısınız. Ben ettim siz etmeyin 😀
Ayrıca bazen Ryanair, Easyjet, Wizzair gibi firmalar sabah 6’ya uçuş koyarlar ve bizi kandırırlar. Evet arkadaşlar kandırılıyoruz 😀 Lütfen sabah 6’da uçuş varsa 4.30’da orda olmanız gerektiğini bilin ve bunu o saatte nasıl yapabileceğinizi iyi araştırın. Saat 12.00’de olan ve 20 euro daha pahalı olan bileti alsaydım da taksiye 30 euro bayılmadan, 3 saat daha uyusaydım diye dövünmeniz işten bile değil.
Bir güzel bilgi daha, çoğu büyük şehirde birden fazla havaalanı oluyor. Çok ucuz bir bilet buldunuz, saati de çok güzel işte tam o noktada azcık işkillenin. Lütfen havaalanını kontrol etmeden bilet almayın. Brüksel, Barselona ve Paris için özellikle belirtiyorum. Sonra bir de 15 euro artı 1,5 saat serviste harcarsınız, demedi demeyin.
**Terminal diye bir şey varmış, önemli bir şey mi?**
Eveeet, geldik benim korkulu rüyama. Uçak biletinizi aldınız, saati güzel, check-in yaptırdınız, kafanız rahat ve havaalanına gitmeye hazırlanıyorsunuz. Ama havaalanı servisi için beklediğiniz durakta iki tane otobüs tarifesi gözüküyor. Mesela Barselona’da: A1 ve A2 olmak üzere iki tane otobüs var. Bunlardan A1 Terminal 1’e, diğeri de 2’ye gidiyor ve bilet fiyatı 5,90 euro. Türkiye’de böyle bir şey yok, alışık değiliz ama yurt dışında büyük havaalanlarında birden fazla terminal var ve bazen terminaller arasını trenle, metroyla ya da otobüsle gitmeniz gerekebiliyor.  Siz siz olun uçağınızın hangi terminalde olduğunu iyice kontrol edin.
Peki nasıl öğreniriz hangi terminalden uçtuğumuzu? Uçuş kodunuzu google’a yazıyorsunuz. Şöyle tatlış bir şey çıkıyor ve 2 saniyede öğreniyorsunuz.
TERMİNAL BULMA
Örnek olarak Pegasus’un hangi şehirde, hangi havaalanı ve terminali kullandığını öğrenmek için sizi şuraya alalım.
https://www.flypgs.com/faydali-bilgiler/diger-bilgiler/havalimani-bilgileri
Şu linkten de Barselona Havaalanı-şehir merkezi arası ulaşımı daha detaylı öğrenebilirsiniz.
https://www.barcelona-tourist-guide.com/en/airport/transport/barcelona-airport-bus-aerobus.html
Geldik Sevilla Havaalanı’na 🙂 Sadece 4 euroya şehir merkezine giden bir servis var! Daha fazla bilgi için linke buyrun.
http://www.sevilla-airport.com/en/getting_there.php
**Ryanair iyi hoş ama…**
Burası baya önemli aman dikkat! Ryanairden bilet aldınız, koltuk seçimine para vermek istemiyorsanız uçuşa 4 gün kalana kadar beklediniz. Şimdi sıra geldi check-in yapmaya. Yan yana oturmak istiyor ve para vermek istemiyorsanız, biletlerin hepsini aynı kredi kartından birlikte alın. Böylece hepinizin PNR numarası aynı olur. Check-in yaparken de herkesi tek tek seçip öyle check-in’e başlayın. Sonra çıktısını almayı unutmayın, uçağa binene kadar da yanınızda dursun.
Ryanair, Avrupa vatandaşı olmadığımızdan dolayı, eğer Schengen bölgesi dışında bir ülkeden Schengen üyesi bir ülkeye yolculuk ediyorsak (veya tam tersi) güvenlik kontrolünden önce pasaportlarmızı kontrol ettirmemizi istiyor. Genelde kontrol için bilet satış ofisine gidin diyorlar ama siz check-in kontuarlarını da deneyebilirsiniz. İyi bir haberim var, Schengen bölgesi içinde seyahat ediyorsanız hiçbir şey yapmanıza gerek yok. Sadece çıktınızı alın ve direkt kontrolden geçin, çıktıdaki barkodu okuta okuta uçağın kalkacağı kapıya ulaşın 😀
**Taksi ve Otele Ulaşım**
Havaalanı servisleriyle bir şekilde merkeze vardınız. Dikkat etmeniz gereken bir nokta da şu eğer 4 kişiden fazlaysanız İspanya’da hiçbir taksici Türkiye’deki taksiciler gibi peki atlayın, sığışırsınız ya da biraz daha fazla paraya hallederiz gibi bir yaklaşım sergilemeyecek 😀 Siz de paşa paşa iki gruba ayrılıp 2 katı parayı ödeyeceksiniz.
Bi yere gitmeden önce kesinlikle taksi tarifelerine, minimum fiyat uygulamalarına ve bagaja bavul koymak için ek ücret alıp almadıklarına bakın.
Ayrıca önceden wifi olan bir yerde google maps çevrimdışı alanlardan o şehri kapsayan bir haritayı bedavaya indirip, otelinizi veya gitmek istediğiniz herhangi bir yeri işaretleyebilirsiniz. Daha sonra internetiniz olmasa da konum servislerini açarak yönünüzü bulabilir; hatta sokak, otel, cafe vb araması yapabilirsiniz.
Bu yöntemle ayrıca taksiye adresi doğru bir şekilde gösterir ve yolculuk boyunca sizi doğru yöne götürdüğünden emin olabilirsiniz. Son bir şey daha! Telefonunuzun şarjının bitmesi ihtimaline karşı kesinlikle otelin adını, adresini ve yanındaki restaurant, kilise, cami vb gibi bir yapının adını not alın.
**Araba kiralamak mantıklı mı?**
Bizim gibi kalabalık bir aileyseniz evet mantıklı. Artıları ve eksileri var tabi. Ama öncesinde kısa bir araştırmayla rahatça karar verebilirsiniz.
Biz Sevilla – Cordoba, Cordoba – Granada ve Granada – Sevilla olmak üzere 3 kere otobüse binip 5 kişi için para ödeyecektik. Hemen https://www.alsa.es/en/home adresinden bu seyahatin otobüsle ne kadara patlayacağına bakıyoruz. Baya da çokmuş evet 😀 Trenlere zaten bakmıyoruz, çünkü İspanya’da trenler otobüsten pahalı.
Araba kiralamak ise gerçekten ucuz 🙂 Sonunda karar verdik ve http://www.rentalcars.com ‘dan bir araç kiraladık. Rentalcars aracı şirket, tıpkı Booking gibi çalışıyor. Ödemeyi site üzerinden yaptık ve Rentalcars’tan tam kasko satın aldık. Asıl şirket ise Avis’ti. Arabayı almaya giderken Rentalcars’ın mailinize attığı kiralama onayı, pasaportunuz, ödemeyi yaptığınız kredi kartı ve tabi ki bir de ehliyetiniz yanınızda olmalı. Ek sürücü için de günlük 10 euro gibi bir ücret alıyorlar.
Navigasyon cihazına lütfen boşuna para vermeyin. Sadece tatiliniz için bir İspanyol hattı alsanız ve internetini kullansanız bile 4-5 kat ucuza gelir. Bildiğim kadarıyla Turkcell hattınız varsa, yurt dışında günlük 13 TL’ye her şeyinizi Türkiye’deki gibi kullanabiliyorsunuz, bunu da yapabilirsiniz. Hatta internetinizi başka insanlarla da paylaşabilirsiniz hepinizin 13 TL vermesine gerek yok.
Dikkat! Eğer siz de bizim gibi Rentalcars’a ödeme yapıp, tam kaskoyu da oradan satın aldıysanız, boşuna Avis’in size önereceği kaskoyu yaptırmayın. Diyelim ki arabayı bir yere sürttünüz ve biraz çizildi. Aracı teslim ederken Avis’in sizden para alma hakkı var. Bu durumda parayı neden ödediğinize dair bir belge almayı ve karşılıklı imzalamayı unutmayın. Rentalcars’tan tam kasko sigortalı olduğunuz için bu parayı Rentalcars size geri ödeyecek, merak etmeyin.
Avis kredi kartına 1200 euro gibi bir blokaj koydu bu arada. Bu normal bir şey, sıkıntı yapmayın. Aracı teslim ettikten 3-4 gün sonra bu kalkıyor. Eğer kredi kartınızda yeterli limit yoksa kiralayamazsınız, demedi demeyin.
Aracı size full depo veriyorlarsa, genelde full depo isterler. Eğer doldurmadan teslim ederseniz, iki katı para alırlar. Depoyu fullemek 35 euro tuttu bu arada 🙂
Kısacası Rentalcars ve Avis’ten çok memnun kaldık, öneririz.
**Şehir içinde bir yerden bir yere nasıl giderim?**
Taksilere son 😀 Avrupa’da çoğu şehrin mobil şehir içi ulaşım uygulamaları vardır. Ben her şehir için uygulama indiremem derseniz: Moovit var. Hadi bu da olmadı Google Maps var. Tek yapmanız gereken wifi varken yol tarifi almak ya da araç kiralama bölümünde verdiğim taktiklerle tatil boyu internete sahip olmak 🙂  Google Maps’i açtık otelimizin ismini girdik ve o ünlü Park Güell’e gitmek istiyoruz. Kalkış saatini ya da varış saatini seçerek arattık. Ve gördüğünüz gibi bir sürü seçenek çıktı. En beğendiğimize basıyoruz, hemen yanımızdaki durağa doğru navigasyondan da kontrol ederek yürüyerek, otobüse biniyoruz. Yaklaşık 1-2 euroya Park Güell’e gidiyoruz. Binerken ve inerken durak adlarını kontrol etmeyi unutmayın.


Güzel bir bilgi gelsin. Tur şirketleri size satın aldığınız tur haricinde bir de paket turlar satmaya çalışırlar. Örneğin Barselona ikonları turu: Sizi Park Güell’e ve Gotik mahallesine götürüp internetten okuyup öğrenebileceğiniz bilgilerle donatıp 55 euro isteyebilirler. Ama gördüğünüz gibi Park Güell’e gitmek için 1-2 euro ve biraz araştırma yeterli. Giriş bileti de 8 euro ve oradan alabilirsiniz. Gotik mahallesi de merkezde zaten. Yürüyerek, bir köşede durup kahvenizi içerek güzel güzel bedavaya gezersiniz. Kendinize güvenin!
**Konaklama**
Bu kısım beni en çok geren kısımdı. Aileyle gezmek bu anlamda biraz sıkıntılı bir iş. Çünkü onlar sizden daha çok temizlik ve rahatlık arıyor. Gençlerse ucuz olsun, konumu güzel olsun, 2 gece kalacağım zaten kafasında oluyor. Şehir şehir nerelerde kaldığımızı ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini anlatayım madem 🙂
1) Barselona
Bu kadar yer gezmeme ve belki de 40 kez hostelde kalmama rağmen, bu sefer başaramadım 😀
3-4 ay öncesinden Booking’ten tuttuğum, kahvaltı dahil hostelimizde odamıza girdiğimizde açıkçası hayal kırıklığına uğradık. Çünkü penceremiz apartman boşluğuna bakıyordu 🙁 Fotoğraflarda görünen odaların hepsi sanırım ön cepheye bakıyormuş 😀
Ayrıca ailenizle bir yere giderken banyo ve tuvaletin oda içinde olmasına ayrıca önem verin.
Şimdi size bir uyarı gelsin, Booking filtrelemeleri çok kullanışlı evet ama yurt dışında otel ararken sadece kahvaltı dahillere bakmayın. Ben sırf ailem geliyor, kahvaltı önemli bizim için düşüncesiyle böyle yapıp birçok güzel seçeneği farkında olmadan elemişim. (Ki normalde bunu asla yapmaaam :D)
17373070_10212257843096814_1926824679_o

Barselona’da mart ayı çok da sıcak değil, evet 🙂


Peki hostelin her şeyi mi kötüydü, tabi ki değildi. Konumu çok güzeldi, fiyatı baya uygundu. Arkadaşlarımla gitsem pek de şikayet etmezdim diye düşünüyorum.
Bu arada adı Bird House. Merak edenler için linki.
http://www.booking.com/hotel/es/bird-house.tr.html
2) Sevilla
Valla iyi ki önce Bird House’ta kalmışız. Çünkü Sevilla’da kaldığımız ev o kadar güzel ve şirindi ki annemlere bakın giderek güzelleşecek böyle, Barselona pahalıydı tabi ondan oldu gibi bahaneler sunabildim 🙂
Airbnb’den kiraladığımız evi ve ev sahibini çok sevdik. Eğer bir gün Türkçe öğrenip bu satırları okursa, şemsiyelerinden biri fırtınada kırıldı, çok üzgünüz Miguel!
17455009_10212257843056813_955707320_o

Bu görüntüye baya bir şemsiye feda edilebilirmiş gerçi 🙂


Bakmak isterseniz 5 kişi güzelce sığdığımız, yemeğimizi yaptığımız, gayet merkezi ve modern evimiz işte bu 🙂
https://www.airbnb.com.tr/rooms/2342762
3) Granada
Tekrar diyorum iyi ki önce Bird House’ta kalmışız. Granada’m beni şaşırtmadı ve çok hoş bir hostelle karşılaştık. Hatta babam o kadar şaşırdı ki hostel ve otelin farkı ne tam olarak kızım, burası bence otel falan demeye başladı 😀
17431525_10212257843176816_907014766_o

Sağ arkadaki beyaz bina hostelimiz 🙂


Banyo ve tuvaleti odanın içinde, televizyonu, iki küçük balkonu olan, harika kahvaltılı ve aşırı merkezi otelimiz kalp ben.
Gelin burada kalın diyor, linki paylaşıyorum.
https://www.neststylegranada.com/
4) Tekrar Sevilla
Ailem geldikleri rotadan dönüş yapacağı için tekrar Sevilla’ya döndük. Çok merkezi, uygun fiyatlı ve kibar çalışanları olan, güzel bir hostelde kaldık. Sabah erkenden taksiye bineceğimiz için kahvaltı yapamayacaktık ve kahvaltımızı akşamdan hazırlayıp mutfağa bırakarak gönlümüzü fethettiler. Linki de şu 🙂
https://www.booking.com/hotel/es/the-boutike-hostel.tr.html?label=gen173nr-1DCAEoggJCAlhYSDNiBW5vcmVmaEaIAQGYASi4AQzIAQzYAQPoAQGoAgM;sid=9f79663abf51749b7b198d1b52023ac2
**Turla gitmek mi böyle gezmek mi?**
Şimdi önce turun çok rahat bir şey olduğu konusunda anlaşalım. Hiçbir şey ayarlamakla uğraşmıyorsunuz. İyi bir rehberiniz varsa çok da güzel bilgiler ediniyorsunuz. Ama diğer taraftan da rehber ne derse onu yapıyorsunuz, yeri geliyor çikolata alacağınız yeri bile rehber belirliyor (içinizden hemen komisyon mu alıyor acabaaa diyorsunuz 😀 bence %99 alıyor), otelleriniz ucuz olsun diye genelde şehir merkezine uzak yerlerden seçilmiş oluyor ve o şehri istediğiniz gibi yaşayamıyorsunuz.
Peki yazıda anlattığım gibi gezmenin artıları eksileri neler?
Öncelikle her şeyi kendiniz ayarlıyorsunuz, nerede kalınmalı, nerede yemek yenir, o şehirde görülmesi gereken yerler, bu yerlere nasıl gidilir vb.
Yorucu ve stresli bir iş olsa da sonunda değdiğini düşündüğünüzde çok daha mutlu oluyorsunuz. O şehirde bir evde kalmak, markete gidip yemek alışverişi yapmak, yerel insanlarla otobüse binerek bir yerden bir yere gitmek, bisiklet kiralayarak gezinmek, İspanya’nın şehirler arası yollarında dakikada bir değişen hız sınırlarına uymaya çalışmak ve daha bir sürü güzel tecrübe sizi bekliyor olacak 😀
Bence güzelce araştırın, cesaret edin ve ailenizle bir de böyle gezmeyi deneyin.
17431469_10212257843496824_149576973_o

Turla gitsek Couchsurfing’ten tanıştığım Ana ve ailesi bize yemek ısmarlayamazdı 🙂 Evet, Sevilla için free time, 1,5 saat sonra şu noktada buluşuyoruz diyen rehberlere selamlar!


**Bonus: Ama İrem turda rehber var, her şeyi anlatıyor diyenlere…**
Avrupa’da hemen her turistik şehirde olan bir oluşumdan bahsedeyim sizlere. Free Walking Tours, yani bedavaya gelin sizi şehirde bi gezdirelim ve güzel güzel de anlatalım diyorlar. Maalesef dil seçeneği olarak Türkçe bulunmamakta ama ailenizde ya da grubunuzda İngilizce bilen biri size tercüme edebilir her şeyi, biz öyle yaptık 🙂 Bu arada gerçekten bedava ahaha, sadece sonunda bahşiş vermek isterseniz veriyorsunuz, bu kadar.
Barselona için link bu.
http://freewalkingtoursbarcelona.com/en/
Ve son…
Dediğim gibi İspanya ve yazıda bahsettiğim şehirlerle ilgili ayrıntılı bir yazı yazacağım. Umarım bu yazı ailecek ya da grupça yurt dışına çıkarken dikkat etmeniz gereken şeyler hakkında sizi yeterince bilgilendirmiştir. Sorunuz olursa yorum kısmına yazabilirsiniz 🙂
[googlemaps https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1mZFuENdMVt-BVapt7G7d7OpaLJQ&w=640&h=480]