Yunanistan’a çok fazla Türk gidip geldiği için kısa bir araştırma sonucu nerelere gitmem gerektiğine hızlıca karar veririm sanmıştım. Ama tam tersine o kadar çok bilgi vardı ki kafam karıştı
Sizlerin kafası benimki kadar karışmasın diye bu yazıyı yazmaya karar verdim. Şimdiden söyleyeyim yazı baya uzun ama merak ettiklerinizi okuyabilin diye başlık başlık ayırdım.
Atina’ya Pegasus’la İstanbul’dan git gel bir de İstanbul’dan Trabzon’a toplam 350 liraya uçtum ve bu temmuzun ortasıydı, Atina dışında nerdeyse her yer bu fiyatın 1,5-2 katıydı. Zaten tam da bu sebeple Yunanistan’ı seçtik. (Ama temmuz ayı Avrupa’daki herhangi bi yere uçmak için en pahalı aydır desek yanlış olmaz.)
**Havaalanı – Şehir Merkezi**
Yunanistan’a ISIC kartınızla gitmeyi unutmayın. Öğrenci olduğunuzu kanıtladığınızda en az 10-20 euro kardasınız. X96 otobüsüyle Havaalanın’dan Piraeus Limanı’na , X95 ile de Syntagma Meydanı’na (Atina’nın merkezi sayılabillir) gidebilirsiniz. Bu otobüslerde tam 6 euro, öğrenci 3 euro. Bileti atmayın, saklayın, gidiş ve dönüşte kontrol ettiler.
**Adalara nasıl giderim?**
http://www.greekferries.gr/ Ben buradan aldım biletleri. Biletlerde en ucuzu tabi ki güverte. Biz de oradan aldık. Ama feribotların yarısı bile dolu değildi ve içeri geçip air seat bölümünde de oturabildik rahatça, yani boşuna para vermeyin deck alın. Mail adresine gerekli bilgileri gönderiyorlar. Kafama takılan tek şey biletleri aldığınız kartın sahibi olmanız gerekiyor gibi bir kuraldı. Onu da annemin bir kimlik kartının fotoğrafını mail olarak onlara atınca hallettik. Biletleri aldıktan sonra kontrol edin kuralları iyice. Feribot kalkmadan önce orada bilet gişeleri var. Rezervasyon numarası + Pasaport/ Kimlik Kartı ile biletinizi alabilirsiniz. Hatta bir gün önce bile alabilirsiniz.
**Feribotunuz varsa…**
Sabah çok erken saatte feribotunuz varsa Atina yerine Piraeus’ta kalın. Hotel İdeal’i öneririm. Feribotunuza yürüyerek gidersiniz, oteldeki görevliye ya da feribot şirketine feribotun hangi kapıdan kalktığını sorun. Bilette 1 saat erkenden orada olun dese de 20 dk önce gitseniz de bir sıkıntı çıkacağını sanmıyorum.
**Ios Adası**
Gittiğim ilk Yunan adası Kelime anlamı ‘mor menekşe’. Hem uygun fiyatlı, hem gece hayatı güzel hem de çok fazla genç turist vardı. İlyada ve Odysseia destanlarının derleyicisi Homeros’un mezarının bulunduğu ada kendisi aynı zamanda.
*Galini Pension’da kaldım çok çok çok fazla öneririm.
Ios Adası’nın başkenti Chora. Yel değirmenleri, kiliseleri, dar sokaklarda sıralanmış dükkan, kafe ve barlarıyla çok güzel bir yer. Limanın ordan nerdeyse her an bi otobüs kalkıyor ve ring yapıyor. Bu şekilde Chora’ya ve Mylopotas Plajı’na gidebilirsiniz.
Mylopotas Plajı’nı öneririm. Şnorkel ve maskeniz varsa, Yunanistan’a gelirken yanınızda olsun. 2 metre derinlikte bile çok fazla şey göreceksiniz emin olun. Otobüsten indiğinizde plajda size en uzak olan su sporları merkezine gidin. Çok tatlılar ve indirim yaptılar. Cookie’yi deneyin, güzeldi. Plajda her yerde bedava wifi var
**Santorini Adası**
Santorini gezinin en güzel durağıydı.
Feribottan indiğinizde 20 euroya otele transfer teklifi yapan bir sürü adam olacak, onları geçip direkt otobüse yönelin. Otelinize varıp yerleşincede yapacağınız ilk iş quad ya da motorsiklet kiralamak olmalı. Quad için B sınıfı ehliyet yeterli. Bazı yerler yaş sınırı, ehliyetin uluslararası olup olmamasına falan taksa da kiralayacak yer bulursunuz, aramaya devam edin. Quad dediğim atvnin küçüğü ve max hızı 50-60 oluyor. Santorini’de otobüsler çok pahalı ve araç kiralamak hem aşırı zevkli hem de mantıklı oluyor. Fiyat günlük 20-30 euro arasında değişiyor ve depoyu fullemek yaklaşık 12 euro. 2 kişi sığarsınız.
En güzel özelliği otomatik olması ve iki kişinin aracı kaldırıp çevirip park ettirebilmesi
Yemek için benim size önerim :
https://www.tripadvisor.com.tr/Restaurant_Review-g635608-d1551338-Reviews-Acropolis-Perissa_Santorini_Cyclades_South_Aegean.html
Balık ve et menüsünü denedik. Yemeğin sonunda ikram içki getirdiler falan Gayet doyurucu ve lezzetliydi. Kişi başı 12-15 euroya baya bir şey yiyebilirsiniz.
Yüzmek için Perissa Plajı güzel. Baya uzun bir plaj bitiminde de kocaman bir dağ var Plaj boyunca bir sürü restaurant dizili. Red Beach ise sadece gidip görmelik bir yer, yüzmek için güzel değil. Gerçekten de kırmızı – kahve arası bir rengi var.
Fira adanın merkez kasabası gibi bir yer her yol oraya bağlanıyor. Ucuza bir öğle yemeği için Gyros ya da Souvlaki tercih edebilirsiniz.
Gelelim o ünlü fotoğrafların çekildiği yere yani Oia. Burası adanın bir ucunda, bir tepeye kurulu muhteşem bir yer. Gün batımında herkes orada oluyor tavsiyem önce gidip yer kapmanız veya o kalabalığa girmemek için gün batımından 1-2 saat önce oradan ayrılmanız.
**Sıcaklık**
Yunanistan çok sıcak ama adalarda güzel esiyor. Atina İstanbul’dan çok daha sıcak. Kesinlikle sürekli su için, güneş kremi sürün !
**Nakit paranız olsun!**
Bazı yerlerde kredi kartı geçmiyordu. Siz nakit parayı bol almaya bakın.
**Türkleri seviyorlar mı?** Sevmeyeni elbet vardır ama ben rastlamadım. Aksine diğer Avrupa ülkelerine göre daha iyi bir yaklaşımla karşılaştım diyebilirim.
**Atina’da nerde kalmalıyım?**
Pella-Inn Hostel’de kaldık. Monastraki Meydanı’na 250 metre uzaklıktaydı. Sokak pek tekin gibi gelmese de hostel çok merkezi bir yerde aslında gidin kalın Direkt Acropolis’i gören çok güzel bir terası ve barı var.
**Acropolis**
Yunancada yukarda bulunan şehir anlamına geliyor. Tahmin edebileceğiniz gibi akro(yukarda) ve polis(şehir) Parthenon, Propylaia, Erechtheion and Athena Tapınağı’ndan oluşuyor. ISIC kartın varsa 10 euro, yoksa 20 euro. Avrupa Birliği’nde öğrenciysen bedava. Beklediğimiz gibi değildi. Her yerde restorasyon çalışmaları var ve yapıların altında sadece Yunanca açıklamalar var genelde. 10 euroyu sadece şehre tepeden bakmak için vermiş olduk nerdeyse.
**Plaka**
Atina’da en beğendiğim yer. Sintagma Meydanı ile Monastiraki Meydanı ortasında, Akropolis‘in hemen aşağısında bulunuyor. Bir sürü küçük sokak, sokak aralarında merdivenler ve o merdivenlerin yanında sağlı sollu sıralanmış bir sürü cafe ve taverna… Turistten çok yerel halk gördüğüm ender yerlerdendi.
**Alışveriş**
Atina Bit Pazarı ve Ermou Caddesi’ne (İstiklal’in bir boy küçüğü) bir bakın derim. Ben pek bir şey almadım ama ayakkabılar özellikle sandaletler çok ucuzdu bence.
**Meyve suyu için!!!**
https://tr.foursquare.com/v/%CF%87%CF%85%CE%BC%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B5%CE%AF%CE%BF/53fb77e2498e08c864be47d2
16 numara hayatımın en güzel meyve suyu olabilir
**Kahvaltı**
Adalarda kahvaltı kültürü var ama Atina’da menü olarak kahvaltı bulunan bile çok az yer var.
**Milli Park**
Meclis binasının hemen yanında kocaman bir Milli Park var. Şehirden bunalırsanız güzel bir seçenek.
**Yediğim en güzel hamburger! **
Buffalo’yu denemeden gelmeyin.
https://tr.foursquare.com/v/hot-hot-burger-bar/5194cc3d498e535912ccd31e
**Atina merkezden havaalanına dönerken..**
https://www.tripadvisor.com.tr/Restaurant_Review-g189400-d10064574-Reviews-GC_George_Cafe-Athens_Attica.html
George Cafe’de her şey ucuz, gidin havaalanında sandviçe, suya vb para vereceğinize otobüse binmeden önce buradan yararlanın. Hemen otobüsün kalktığı yerin yanında. Syntagma Meydanı’nda X95 otobüsü sizi havalalanına götürüyor.
**Ne kadar harcadım?**
3 Uçak bileti, 3 feribot yolculuğu, 3 farklı otel, yeme içme, araç kiralama, hediyelik eşya derken toplam 8 gece 9 güne 600 euro gitti. Otellerin hepsi 10 üzerinden 8.5 falandı, yemeklerden de kısmadım. Bu arada moral bozmayın sakın, isterseniz çok daha ucuza halledebilirsiniz. Bizim tarihlerde esneklik yapma gibi bir durumumuz olmadığından hem feribotlar hem de uçak biletleri pahalıya geldi. Düşünün ki 600 euronun en az 230 eurosu feribot ve uçak yolculuklarına gitti. 8 gece 9 gün bir tur satın almaya kalksanız (çoğunlukla sadece sabah kahvaltısı dahil ) inanın ki her şey dahil 600 euroya çıkmanız çok daha zor 🙂 İsterseniz kontrol edebilirsiniz.
Neye ne kadar harcadım diye merak eden olursa not tuttum mesaj atabilirsiniz
Hepinize iyi yolculuklar!
Harika buldum çılgın kızın yazıyorumlarını…. Tanışma bölümünde hobilerimi ve yaptığı etkinlikleri göremediğim için tam tanışamadık. İsrail yazıları iyi ama Kudüs derken Hayfa dan veya Tel avi den bahsedilince karışıyor. Ve bence Mescidi Aksa da duygu katmamışsın ki hissettiğini düşünüyorum. Yazdıklarını bulabilşrsen başja birine pikajını yaptırki kelime düşüklüklrri olmasın ve fotolar niye eksik.Yunanistan ijiydş ama Selanik -Kavala bekliyoruz …. gez göz arpacık tüfek atarken birbtekerlemedir askerde gez göz İrem…. öpüyorum ve seni çok seviyorum-uz
Çok faydalı bir yazı, yunanistana gitmeye çok sıcak bakmıyordum ama bu yazı fikrimi değiştirdi.
Yorumun için çok teşekkürler Enes 🙂
Yunanistan bana hep sıcak gelmiştir.
Yunanlılar da öyle. Bir de medeniyet beşiği mutlaka görülmeli.
Kışın gidecek olanlar varsa , kış boyu ayın ilk pazar günü Acropolis de dahil, müzeler ücretsiz gezilebiliyor. En az ayda bir kere Atina’da grev oluyor. Uçak da dahil hiçbir şey çalışmaz. Size denk gelmemesi iyi olmuş 🙂
Yararlı yorumunuz için çok teşekkürler, evet ya iyi ki olmadı. Ama örnek verecek olursam bir feribotumuz 5 saat gecikti, çok dakik değil Yunanistan maalesef 😀
Evime 25 dakika mesafedeki bankaya kira yatırmaya gitmiştim.Pasaportumu unuttuğumu fark edince eve gittim Bankaya geri döndüğümde hala sıram gelmemişti. 😀 O kadar dakik değiller yani.