Önce seni tanıyalım.
Merhabalar herkese. Ben Tuğçe Çini. Boğaziçi Üniversitesi’nde ekonomi öğrencisiyim.
Neden Erasmus’a gitmek istedin?
Doğruyu söylemek gerekirse dinlenmek, tatil yapmak, gezmek ve farklı kültürlerden arkadaşlar edinmek için geldim.
Neden Exchange değil de Erasmus?
Exchange her türlü daha pahalı olacağı için Erasmus’u tercih ettim. İmkanım olsaydı kesinlikle Exchange yapardım.
Tercih listeni neye göre yaptın? Okulun eğitim kalitesi mi şehir/ülke mi yoksa ekonomik nedenler mi seni daha çok etkiledi?
Çok güzel bir soru 😊 Ben Hollanda’ya Erasmus’a gitmeyi çok istemiştim ve Hollanda’daki bütün okullarını ilk tercihlerime yazmıştım. Hollanda’nın eğitimi çok iyi olduğu için tercih ettiğim bütün okulların eğitimi çok iyiydi. Tabi ki evdeki hesap çarşıya uymadı ve benden yüksek GPA’i olan sevgili bölüm arkadaşlarım Hollanda’ya gitti. Ben de Brüksel’de Vrije Üniversitesi’ne geldim.
Erasmus’a gitmeden önce ve gittikten sonra ne gibi zorluklar yaşadın?
Erasmus’a gitmeden önce yaşadığım zorluklar anlatmakla bitmez ama kısaca vize evraklarında çok zorlandım. Gerçekten Belçika biraz zorluyor evrak konusunda. Belgeleri toplamaya erken başlayın ve çok dikkatli olup her şeyi inceleyin derim. Brüksel’e geldiğimde ise telefonumu kırmak ve Türk banka kartımın bloke olması dışında büyük sorun yaşamadım. Her bankada aynı sorun yaşanmıyor ama Erasmus’a gelmeden kartınızı yurt dışında kullanacağınızı bankaya bildirin derim.
3 kelimeyle kendi Erasmus’unu tanımlar mısın?
Huzur, alkol ve gezmek 😊
Şu anda hangi şehirdesin? Bize birazcık artılarıyla eksileriyle şehrini anlatsana.
Şu an Brüksel’deyim. Brüksel gerçekten kozmopolit bir şehir. Genel olarak ben Brüksel’i beğendim ama ne yalan söyleyeyim vaov ne kadar güzel şehir diye de hayran kalmadım. Brüksel’de çok fazla Türk yaşıyor ve nedense ben konuşmadan benim Türk olduğumu anlıyorlar. Türklerden kaçmak imkansız ama siz yine de Türklere bağlı kalmayın çünkü Erasmus’un en önemli yanı farklı kültürlerden arkadaşlar edinmek. Bunların dışında şehirde yaşam İstanbul’a kıyasla daha kolay. Stresli ve tempolu İstanbul hayatından uzaklaştırıyor sizi.
Belçika’nın kültürü nasıl? Sence farklılıklarımız ve benzerliklerimiz neler?
Belçika kendi içinde tam anlamıyla bir bütün değil, Fransızca konuşulan bölge ile Felemenkçe konuşulan bölge arasında büyük farklılıklar var. Brüksel’de her iki dil de konuşuluyor. Belçika kültürünü yerel halkın da söylediği gibi waffle, çikolata ve bira olarak özetleyebiliriz. Ben çok sık tüketmemeye çalışıyorum ama çikolata ve waffle konusunda harikalar. Aynı zamanda birçok farklı bira türü deneyebilirsiniz. Açıkçası ben bariz farklılık göremedim Belçika kültürüyle Türk kültürü arasında. İnsan her yerde insan diye düşünüyorum.
Türkiye’de nerede yaşıyorsun? Bu şehirle Brüksel’in farkları neler? Bu farklar hayatını nasıl etkiledi?
Üniversite’ye başladığımdan beri İstanbul’da yaşıyorum. Şehir güzelliği olarak düşündüğümüzde bana göre İstanbul daha güzel bir şehir ama yaşam standardı olarak baktığımızda Brüksel daha iyi diyebilirim. İstanbul çok kalabalık ve uyumayan bir şehirken, Brüksel Avrupa’nın başkenti olarak bilinmesine rağmen daha sakin bir şehir. Yaşam standardı derken ulaşımın kolaylığı, temiz hava solumak, kendinize daha fazla vakit ayırabilmek ve benzeri şeyleri kastediyorum. Brüksel’de hayatın daha kolay olması beni daha az stresli ve huzurlu bir insana dönüştürdü.
İlerde Brüksel’de yaşamak ister misin? Örneğin Master yapmak ya da çalışmak için geri dönmek gibi bi planın var mı?
Açıkçası daha önce de bahsettiğim gibi ben Hollanda aşığı bir insanım ilk tercihim yine Hollanda olur. Yine de söylemekte fayda var Belçika’da herhangi bir üniversiteye master için başvurabilirim.
Brüksel’de hangi üniversitenin hangi kampüsündesin?
Brüksel’de Vrije Üniversitesi’nin Etterbeek kampüsündeyim. Tıp gibi bölümler okumuyorsanız bu kampüste okursunuz. Kısacası ana kampüs diyebiliriz.
Üniversite eğitim ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde mi oluyor yoksa dersler blok şeklinde mi?
Üniversite eğitimi ilkbahar ve sonbahar olarak ikiye bölünmüş. Boğaziçi’ndeki sistem gibi kısacası.
Eğitim hangi dilde yapılıyor? Eğer İngilizceyse hocaların dil yeterliliği nasıl?
Eğitim dili normalde Felemenkçe bu okulun. Çok fazla uluslararası öğrencilere yönelik lisans ve master programları olduğu için Felemenkçe ve İngilizce eğitim aynı anda yürütülüyor diyebilirim. Hocaların İngilizce yeterliliği hocadan hocaya değişiyor ama çok iyi olduğunu söyleyemem.
Dersler zorluyor mu? Sence eğitim sistemi nasıl?
Açıkçası Boğaziçi’ndeki ekonomi dersleri kadar zorlamıyor 😊 Tam bir ekonomi eğitimi verdiklerini düşünmüyorum. Daha çok işletme ve politika derslerine yakın dersler alabiliyorsunuz. Eğitiminin çok kötü olduğunu düşünmüyorum ama çok iyi de değil. Belçika’daki Gent Üniversitesi’nin eğitimi ve üniversite sıralaması daha iyi benim okuluma göre. Eğitim sizin için önemliyse bence bu okulu tercih etmeyin.
Erasmus öğrencileri ve yerli öğrenciler aynı sınıflarda mı eğitim görüyor?
Uluslararası öğrencilere yönelik lisans ve master programları da olduğu için normal öğrencilerle aynı derslerde oluyoruz.
Türkiye’deki okulun kaç tane ders almanı zorunlu tuttu? Her biri kaç ECTS genelde?
30 ECTS almamız gerekiyor. Benim şu an 5 dersim var ve her biri 6 ECTS.
Haftada kaç saat dersin var? Ödevler, sınavlar yoğun mu? Yoklama çok önemli mi?
Bir dersimin hocası hasta olduğu için o dersin dersi yok ve geçen seneki ders videolarını izleyip öğrenmemizi bekliyorlar. Başka hoca nasıl bulmazlar hala anlamış değilim. O bir dersimi çıkartırsak haftada 10 saat derse gidiyorum. Benim derslerimin ödevi, quizi vs yok ama bazı derslerin oluyor. Dönem sonunda bir tane sınav var bazıları yazılı bazıları sözlü oluyor. Son olarak yoklama önemli değil.
Evde mi yurtta mı kalıyorsun? Artıları eksilerinden bahseder misin?
Ben kampüsün içindeki yurtta kalıyorum. Genellikle Erasmus ve Exchange öğrencileri kalıyor bu yurtta. Arkadaş edinmek açısından okulun yurdunda kalmak çok avantajlı diye düşünüyorum. Açıkçası ben yurt olayını sevdiğim için eksiler aklıma gelmiyor 😊
Üniversiteye yakın bir yerde konaklamak mı şehir merkezinde konaklamak mı daha iyi?
Yurdumdan şehir merkezine gitmek otobüsle sadece yarım saat bu yüzden bence yurt arkadaş bulmak ve dersliklere yakın olmak açısından daha iyi.
Ev tutmak isteyenlere önerebileceğin bir bölge var mı? Ev arıyorsak hangi sitelere, facebook gruplarına vb bakmalıyız?
Yurttan daha ucuza ev ya da oda tutan arkadaşlarım var. Bir Türk arkadaşım Thomas bölgesinde (Türk mahallesi gibi bir yer) gerçekten çok daha ucuza ve daha iyi koşullara sahip bir oda kiraladı. Facebook sayfası vs bilmiyorum çünkü ben direkt okulun yurdunu tercih etmiştim. Kusura bakmayın ☹
Erasmus’a gitmeden önceki süreçte önceden ödemek zorunda olduğun ücretler oldu mu? Sağlık sigortası, yurt taksidi, vize, uçak bileti, belgelerin kargolanması vb. Bunlar ne kadar tuttu?
Sağlık vizesini Brüksel’de hatta daha ucuza yaptırabilirsiniz ama Boğaziçi gitmeden önce sağlık sigortası istediği için ben 96 euroya 6 aylık yaptırdım. Buradaki yurt 2 aylık deposite 1 ayı da peşin istiyordu 960 euro gelmeden önce ödeme yaptım. Uçak biletini İzmir’den direkt Brüksel’e 460TL ye aldım. Vize ücretine gelince 200 euro adını hala bilmediğim bir yere ödeme yaptım vize işlem parası gibi bir şey sanırım, 400TL Belçika Konsolosluğu’nun anlaşmalı olduğu doktorların birinden sağlık raporu almak için ödedim,(2 doktordan aldım çünkü ilki gerekli testlerimi yaptırmamıştı. Eğer doktor kan tahlili ve ciğer filmsiz size rapor verirse geçersiz oluyor aman DİKKAT!), apostilli adli sicil kaydını alıp çevirtip bir de noterde onaylatmanız gerekiyor o da toplamda 250TL ödedim ve son olarak sponsorunuzla birlikte Belçika Konsolosluğu’na gidip Annex32 belgesini imzalamak için 80TL ödedim.
Bize Brüksel’deki fiyatlardan biraz bahsedebilir misin?
Brüksel Avrupa’daki pahalı şehirlerden biri tabi ki. İspanya, İtalya, Polonya gibi ülkelerden gelen arkadaşlarım çok pahalı olduğunu düşünüyor. Bana göre evet pahalı ama aşırı pahalı değil. Marketlerdeki fiyatlar İstanbul’dan daha ucuz diyebilirim. Cafeler ya da publar da aşırı pahalı değil. Tabi siz geldiğinizde 5le ya da 6 ile çarpmazsanız size de normal gelebilir. Sigara çok pahalı 8 euro içim acıyor ama bu böyle olmaz diyip tütüne geçtim siz de sarma sigara içerseniz çok dert olmaz 😊
Para yetiyor mu? Bir ayda ortalama neye ne kadar harcıyorsun? Para transferlerini nasıl yapıyorsun?
Valla daha çok olsa daha çok harcarım ama yetiyor yettiriyoruz 😊 Çok sık dışarıda yemek yemezseniz her şey dahil 700 euro ile çok rahat yaşar, gezer, içer, eğlenirsiniz diye düşünüyorum. (320 euro yurda veriyorum.) Her ay yurda ödeme yapmam gerektiği için burada ING banktan banka hesabı açtırdım. Bu hesap ile ücretsiz yurt dışı para transferlerimi de yapabiliyorum.
Türkiye’de herhangi bir bankanın senin ülkendeki bir bankayla anlaşması var mı?
Diyelim ki anlaşma yok, en az kesintiyle hangi bankanın kartıyla orada hangi ATM’den para çekiliyor?
TEB banka kartı ile BNP Paribas ATM’lerinden ücretsiz para çekebiliyorsunuz. TEB Euro hesabınızın olması yeterli.
Bankaların mobil uygulamalarını kullanabiliyor musun? Telefona Türk hattını takmamıza gerek var mı?
Garanti’nin mobil uygulamasını Türk hattımı kullanmadan kullanabiliyorum. Bilgisayardan internet bankacılığına girmek için Türk hattınızı kullanmanız gerekiyor.
Hibe alıyor musun? Varsa harcamalarının % kaçını karşılıyor?
Evet hibe alıyorum. Hibe herkes için olduğu gibi kalacak yer ve birkaç masrafım dışında çok bir şeyi karşılamıyor.
Hangi telefon operatörünü kullanıyorsun? Paketinde neler var ve ne kadar ödüyorsun?
Ben BASE telefon operatörünü kullanıyorum. 10 euroya 2 GB internet aldım. Daha fazla seçenekler var tabi ki ama ben 4.5 ay için yeter zaten Wi-Fi var dedim ve 2 GB ile hayatıma devam ediyorum.
Şehir içi ulaşımını nasıl sağlıyorsun? Bisiklet yaygın mı? Ulaşım için ayda ortalama ne kadar harcıyorsun?
Eğer 24 yaşından küçükseniz 55 euroya 1 yıllık toplu taşıma kartı çıkartıyorsunuz ve metro otobüs her yerde kullanabiliyorsunuz (6 aylık seçenek yok maalesef ama bence hala çok ucuz). Bisiklet yaygın, tabi ki kullanabilirsiniz ama Brüksel’in yağmurlu ve soğuk bir şehir olduğunu unutmamak gerekiyor. Metro ve tramvay ağı çok gelişmiş olduğu için şehir içi ulaşım çok kolay.
Gittiğin ülkede okurken çalışma olanağın var mı? Varsa haftada kaç saat çalışma izni var ve ortalama ne kadar kazanılıyor?
Hiçbir fikrim yok bu konu hakkında. Yanlış bilgi vermek istemem.
Diyelim ki hasta oldun, yurt dışı sağlık sigortanla hangi hastanelere gidebiliyorsun, prosedür nasıl?
Hasta olmamak için elimden geleni yapıyorum. İlk önce ödemeyi yapıp sonra sağlık sigortanı gösterip paranı geri alabiliyorsun diye biliyorum. Umarım tam olarak sistemi öğrenmeden Türkiye’ye geri dönerim. Çünkü arkadaşlarımdan öğrendiğim kadarıyla baya sıkıntılı bir prosedürü var.
Bol bol gezdin mi? Gezme işlerini nasıl planladın (ulaşım, yararlandığın siteler, appler, konaklama)? En sevdiğin şehir/ülke neresiydi?
Erasmus’umun ortasında olduğum için daha gerçekleştirmediğim bir sürü planım var. Uçak bileti için Skyscanner, otobüs bileti için Flixbus ve kalacak yer için Airbnb ya da Booking kullanıyorum.
Brüksel’den hangi ülkeleri ziyaret etmek daha ucuz ve mantıklı?
Brüksel’den Paris, Amsterdam ve Batı Almanya şehirlerini otobüsle ziyaret edebilirsiniz. Brüksel’den çoğu ülkeye çok ucuza uçak bulabilirsiniz çünkü büyük ve sık kullanılan iki tane havaalanı var.
Başka bir ülkeyi seyahat etmek istediğinde vize almak zorunda kaldın mı? Kısaca anlatır mısın?
Eğer Avrupa ülkelerini ziyaret edecekseniz vize almak zorunda değilsiniz. Erasmus vizeniz Schengen bölgesinde geçerli.
Rutin bir günün nasıl geçiyor?
Hafta içi gündüz ders çalışma, alışveriş yapma, dizi ya da film izleme şeklinde geçerken akşam yemeğinden sonra arkadaşlarımla birlikte varsa partiye gidiyoruz yoksa yurtta içip eğleniyoruz ya da sadece birlikte film izliyoruz. Hafta sonları başka şehirleri ziyaret etmeye ya da Brüksel’de bir müzeye ya da önemli bir yere gidiyoruz. Bazen hafta sonları yurtta kendi aramızda international dinner organize ediyoruz ve hazırlık aşamasında da yeme aşamasında da çok eğleniyoruz. Cuma ve cumartesi akşamları genellikle merkezde herhangi bir puba ya da gece kulübüne gidiyoruz.
Yemek işini nasıl hallediyorsun?
Buradan “Aaa Tuğçe 22 yaşındasın hala yemek yapmasını bilmiyorsun.” diyen sevgili akrabalarıma sesleniyorum yemek yapmayı öğrendim ve yemeklerim çok güzel oluyor. Okul yemekhanesi sadece öğlen yemeği verdiği ve o da 6 euro olduğu için yemek yapsam iyi olacak diyip Youtube videoları izleyerek anneme sorarak yemek yapmayı öğrendim. Açıkçası keyif de alıyorum çünkü yeni bir şey öğreniyorum ve zevkli benim için 😊
Spor yapmak istersen nasıl olanaklar var?
Belçikalılar için spor çok önemli arkadaşlar. Açıkçası ben de o kadar bira içip waffle ve çikolata yeseydim her gün spora giderdim. Okulun içinde Basic Fit var GYMe üye olmak için yıllık 108 euro, sadece pilates, zumba gibi derslere katılmak isterseniz yıllık sadece 30 euro ödüyorsunuz. (6 aylık yok maalesef) Ayrıca Brüksel’deki bütün Basic Fit’leri kullanma hakkınız var.
Erasmus öğrencileri için bir kulüp var mı? Varsa aktif mi? Ne gibi etkinlikler düzenliyorlar?
Her yerde olduğu gibi ESN var. ESN baya aktif, Belçika’nın diğer şehirlerine ve Belçika’ya yakın diğer şehirlere gezi düzenliyorlar. Ayrıca parti, bira tadımı, çikolata tadımı, müze gezisi gibi etkinlikler de düzenliyorlar. Partiler konusunda başarılı olduklarını söyleyemem.
Gece hayatı nasıl?
Şimdiye kadar gittiğim partilerden ve mekanlardan anladığım kadarıyla gece hayatı çok hareketli değil. Daha gitmediğim ve gitmeyi planladığım mekanlar var umarım onlar fikrimi değiştirir. Belçikalılar daha çok pubları ya da sokakta bira içmeyi tercih ediyorlar.
Favori mekanların nereler?
Pub olarak Delirium, yemek yeri olarak Fritland (dünyanın en güzel friesını yapıyorlar) favori mekanlarım diyebilirim.
Yabancı dilde arkadaşlıklar kurmak, hayatını devam ettirmek zor oldu mu?
Açıkçası zor olmadı sonuçta kimse native değil ve arada takılabiliyorsun. Ayrıca farklı kültürlerden insanlar tanımak çok keyifli bir şey her gün yeni bir şey öğreniyorum ya da yeni bir şey deniyorum. Ben de gelmeden önce bu kadarını beklemiyordum ama çok samimi ve yakın arkadaşlıklar kurduk. Örneğin 2 tane arkadaşımın şehrine gidip evinde kalacağım ve onlar da şimdiden yaz için İzmir’e uçak bileti bakıyorlar. Bir diğer örnek ise bana hayatımdaki en büyük sürpriz doğum günü partisi organize etmeleri. Kısacası arkadaşlık ilişkileri biraz size de bağlı oluyor ama kısaca diyebilirim ki ben zorluk çekmedim.
Ben şu ülkenin insanlarını kendime daha yakın buldum dediğin bir ülke var mı?
En çok İtalyan ve İspanyol arkadaşım var. Açıkçası İtalyanları çok seviyorum çok sıcak kanlı, kibar ve eğlenceli insanlar. İspanyollar daha çılgın ve biraz daha kendi içlerinde takılmayı seviyorlar. Şunu da söylemeliyim ki en yakın arkadaşlarım Kolombiya, Çekya ve Polonya’dan.
Türk’üm dediğinde sana nasıl yaklaştılar, nasıl tepkiler aldın?
İlk haftalarda Türkiye’den geldiğimi öğrenince herkes Türkiye’nin politikası ve geçen sene yaşanan patlamalar ve darbe girişimi hakkında bir sürü sordular. Açıkçası yanıtlarken çok yorulmuş ve bıkmıştım. Bazı arkadaşlarım Türkiye hakkında çok fazla bilgisi varken bazılarının hiçbir fikri yoktu. (2 kere Türkiye’yi ziyaret eden arkadaşım bile Arapça konuştuğumuzu düşünüyordu.) Başlarda biraz ön yargılı davrandılar ama şu an hiçbir sıkıntı yaşamıyorum. Belçika’da çok fazla Türk yaşadığı için midir bilmiyorum ama dışarıda da halk tarafından herhangi kötü bir şey tecrübe etmedim. Aksine Belçikalılar gayet yardımsever ve kibar diyebilirim.
Giderken yanında neler götürdün? Aman şunları Türkiye’den alın mutlaka diyeceğin şeyler var mı?
Bardak, tabak, tava ve küçük bir tencere alın derim. Mutfak eşyaları Türkiye’ye kıyasla baya pahalı arkadaşlar.
Şimdiki aklım olsa Erasmus’a/Exchange’e şuraya giderdim dediğin bir yer var mı?
Gidebilseydim Hollanda’ya giderdim ama Brüksel’den memnunum.
Bu süreçte kendini en kötü ve en iyi hissettiğin anları anlatır mısın?
Kötü hissettiğim bir zaman yok 😊 Arkadaşlarımın bana hazırladığı sürpriz doğum günü partim de en iyi hissettiğim andı sanırım.
Şu anki hayatın gitmeden önceki beklentilerini karşılıyor mu?
Ben daha çılgın bir Erasmus olur diye düşünüyordum. Bilmem ya ben yaşlandım ya da doydum bazı şeylere ama o kadar çok çılgın geçmiyor. Yine de genel olarak hayatımdan çok ama çok memnunum.
Erasmus yapmayı öneriyor musun, şu ana kadar sana ne kattığını düşünüyorsun?
Erasmus’u kesinlikle öneriyorum. Herkese olan etkisi farklıdır çünkü farklı şeyler deneyimlersiniz Erasmus sırasında. Kendi başınıza, farklı bir ülkede yaşamak, yeni bir okula başlamak, yeni arkadaşlar edinmek bir nevi yeni bir hayatı denemek gibi. İllaki sizde bazı şeyleri değiştirecek şansınız varsa kesinlikle kaçırmayın derim.
Ben yaptım siz yapmayın ya da ben yapmadım siz kesin yapın dediğin şeyler var mı?
Ben büyük ihtimalle çok pahalı olduğu için yapamayacağım ama imkanınız varsa kuzey ışıklarını görmeye gidin.
Sorularınız için:
https://www.facebook.com/tugce.cini
tugce.cini61@gmail.com
[googlemaps https://www.google.com/maps/d/embed?mid=1CRiA8I08ztc0CE3rEtAX4bUhvcB8EVF_&w=640&h=480]
Meraba. Yazılarınızı severek okuyorum. Teşekkürler iyiki varsınız.
Çok teşekkürler 😊