Öncelikle, İsrail denince hemen hemen herkes negatif yaklaşıyor olaya. Aslında bu yurt dışında Avrupalıların biz Türklere yaklaşımına benziyor. Hükümetin ya da bir grup insanın yaptıklarını medyadan gördükleri kadarıyla değerlendirip; bizlere ön yargıyla yaklaşıyorlar ya hani işte biz de aynısını İsrail halkına yapıyoruz bence. İşte tam bu nedenle gidip kendi gözlerimle görmek, insanlarını tanımak, Kudüs gibi 3 dinin buluştuğu gizemli bir şehri keşfetmek ve Filistin‘e geçip olaylara bir de oradan bakabilmek için gittim.
Öncelikle İstanbul – Tel Aviv uçuşları çok sık ve Pegasus’un kampanyasını yakalayıp gidiş dönüş 200 küsür liraya bile bilet bulabilirsiniz ki biz öyle yaptık. Havaalanında ülkeye girişte pek bir zorlukla karşılaşmadık fakat siz yine de uçak, hostel vb. çıktılarınızı yanınızda götürün. Pasaporta damga basmadılar onun yerine bize ülkeye girişe izin verdiklerini gösteren küçük bir kart verdiler. Para birimi Yeni İsrail Şekeli ve görünüşte bizim paramızdan değersiz gibi gözükse de ülke çok pahalı. İstanbul’da şekel veren döviz bulamazsanız dolar alıp İsrail’de paranızı bozdurabilirsiniz. Ülkenin 3 büyük şehri Tel Aviv, Kudüs ve Hayfa. Biz önce Tel Aviv‘e inip hemen Hayfa‘ya geçtik, sonra Kudüs ve yine Tel Aviv yaparak gezimizi tamamladık. Ulaşım gerçekten ucuz, özellikle tren ve otobüsler. Şehirler arası bütün ulaşımlarımız tek sefer için 25-35 lira arasında tuttu. Tren biletleri istasyondaki makinelerden alınıyor, online alınamıyor. Ayrıca bileti gideceğiniz istasyondan çıkana kadar saklayın.
**Hayfa**
Hayfa’da Bahai Bahçelerini kesinlikle gezin çok güzeldi. Web sitelerinden; ücretsiz İngilizce turları ne zaman, nerede başlıyor öğrenebilirsiniz. Bahçenin üç girişi var. Tepenin en üstüne çıkmak isterseniz 136 numaralı dolmuşa binip çıkıyorsunuz. Biz kazıklandık siz kazıklanmayın. Pazarlık edin; 10 dakikalık yola 20 şekel vermeyin.
**Kudüs**
Kudüs‘te free walking tourları kesinlikle öneririm. Biz 3 gün önceden, internetten New Jerusalem Tours diye bir şeye rezervasyon yaptırmıştık. 2,5 saat boyunca eski şehri tarihini akıcı bir şekilde anlatarak gezdirdi bizi rehber. Tabi ki dil İngilizce. Tur sonunda bahşiş isterseniz bırakabilirsiniz, onun dışında bedava. Mescid-i Aksa ve Kubbetüs Sahra çok karıştırılıyor, Mescid-i Aksa 144 dönümlük arazinin tamamıdır. Kubbetüs Sahra, Mervan Mescidi, Burak Mescidi, çeşmeler vs. o alanın içinde yer alan tüm yapılar Mescidi Aksa’dır.
**Kadınlar için uyarı**
Orada 60 lira vermek istemiyorsanız uzun bol bir etek ve bir başörtüsü getirin. TC nüfus kağıdınız yanınızda olsun İslam yazıp yazmamasına bakıyorlar. Ayrıca Kudüs o kadar değişik bir şehir ki önce ezan seslerini sonra da kilise çanlarını duyuyorsunuz.
**Kudüs Gece hayatı**
Kudüs’teki gece hayatı çok değişik. Sabahları bildiğimiz pazar olan yerler akşamları bara dönüşüyor. Gidin görün derim.
**Şabat tatili**
Cuma günü saat 17.00’dan cumartesi 18.00’a kadar Kudüs’te Yahudilerin tatili olması nedeniyle şehir içi hiçbir ulaşım aracı çalışmıyor. Ayrıca Lut Gölü ve Masada’ya gidecekseniz bu günlere denk getirmeyin tatilinizi. Sadece Müslümanların dolmuşları çalışıyor. Tel Aviv’e Sheirut Taksileriyle, Filistin’e de yine Damascus kapısının oradan kalkan otobüslerle geçebilirsiniz.
**Güvenlik**
Herkesin söylediği tek şey turistlere bir şey olmuyor, korkmayın oldu. Kendi gözlerimizle gördüğümüz tek olaysa Müslüman bir çocuğun 3 asker tarafından aranmasıydı. Ama biz oradayken Ramallah bombalanmış ve Kudüs’te de bir Filistinli genç İsrail’li bir askeri bıçaklamış ve bunun üzerine orada öldürülmüş. Tabi biz bunları sonradan haberlerde gördük. Kısacası Kudüs gerilimli bir yer ama gerçekten de turistlere bir şey olmuyor, en azından bize olmadı.
**Türk olduğunuzu belirtin**
Eğer Müslüman mahallesinde iseniz kesinlikle Türk olduğunuzu belirtin. Türkler çok seviliyor, her şeyde indirim yapıyorlar. Oturun muhabbet edin, çok tatlı insanlar ve gerçekten haberlerde izlemekten çok daha fazlasını kazanmış oluyorsunuz. Yahudi ve Hristiyanlar da genel olarak Türk olduğumuzu duyunca ‘aaa İstanbul, çok severim’ vb. gibi tepkiler verdiler. Ayrıca kendi hükümetlerinden memnun olmadıklarını söyleyip durdular.
**Kazıklanmaya karşı dikkat**
En çok indirim yapan Müslümanlardı ama yine onlar en çok kazıklamaya çalışanlar oldu aman dikkat. Yok ben veremem bu kadar para deyip, dönüp gidin. Peşinizden koşup yarıya indirecekler.
**Hayat pahalı**
Marketlerden alışveriş yapın, hostelde yemek pişirin. İsrail gerçekten çok pahalı; hosteldeki İsviçre’li çocuk İsrail bazı konularda bizden bile pahalı dedi durdu. Bize özellikle Müslümanların marketleri ucuz geldi. Biraz da katkı olsun diye onlardan alışveriş yapmaya çalıştık.
**Tel Aviv**
Tel Aviv’de, bisiklet kiralayın ve sahil boyu gezin. Kaldığımız hostel Florentine Backpackers’tı ve gerçekten çoooook beğendik. Farklı bir gece hayatı var Tel Aviv’in, sanki gece kulüplerinde herkes tek başına dans edip eğleniyormuş gibiydi tam çözemedik. Ayrıca şehirdeki LGBT bireyi oranı çok fazla. Gayet açık görüşlüler bu konuda.
**Filistin**
Biz oradayken olaylar olduğu için Ramallah’a giden otobüsleri kaldırmışlardı. Ama bir daha gittiğimde kesinlikle Bethlehem ve Jericho’ya gitmek isterim, sizlere de tavsiye ederim.
**İletişim**
Sanırım Hollanda’dan sonra benim gezdiğim İngilizce bilme oranı bu kadar yüksek olan 2.ülkeydi .
**Halkın durumu**
Gençler bu benim ve arkadaşımın gözlemi ama gerçekten insanlar o kadar zengin durmuyorlardı. Sokaklar İstanbul’a göre genel olarak çok daha pis, binalar çok daha bakımsızdı. Halkla sohbet ettiğimizde hükümet zengin ama biz değiliz yanıtını aldık hep. Bütçenin %40’ı ülkenin savunmasına gittiğinden her şeyde çok fazla vergi var. Rehberin anlattığına göre en dindar kesim devlet vb. pek umursamıyor. Tek umursadıkları şey özgürce dinlerini yaşamak. Onun dışında Müslüman ya da Hristiyan bir devletin altında yaşayıp yaşamamak onlar için fark etmezmiş, öyle dedi valla
**Ülkeden çıkış!!!**
Biz çok korkmuştuk saatlerce süren bir sorgu olur mu olmaz mı vb. diye. Valla 5-6 soru sordular 2-3 kontrol noktasında onun dışında bir şey olmadı.
**Uyarı!!**
Check in yaptırmadan önce bir kontrole girip pasaportunuzun arkasında sarı numaralı bir bant yapıştırmanız lazım onu önce yapmayı unutmayın.
Çok uzun bir yazı oldu biliyorum kusura bakmayın. Size önerim ön yargılarınızı kırıp İsrail’e gidin ayrıca Filistin’deki güvenli şehirlere de geçmeye çalışın, halkın hepsini medyadan duyduklarınızla ya da hükümetlerinden dolayı yargılamayın, kendiniz karar verin. Bütçe konusunda da uçak biletleri, konaklama, yemek, hediyeler vb. dahil kişi başı 3 gece 800 lira tuttu. Daha az kazıklanmayla, daha çok hostelde yemek yapmayla çooook daha ucuza getirebilirsiniz.
Ayrıca Türk kahvaltısı bir başka.
Not: Bu yazı Şubat 2016’da yazılmıştır.
uzun olsun yeter ki güzel olsun…ki zaten çok güzel olmuş,ellerine sağlık. yazı karakteri biraz okumayı zorlayıcı geldi bana ve ayrıca kendi çektiğin fotoğraflardan daha fazla görmek isterim…
dr. bülent erata
Bunlar hep bizim çekimimiz 🙂 Ama daha fazla yükleyeceğim.
[…] Bilinmeyen Yönleri ile İsrail: Hayfa, Tel Aviv ve Kudüs […]